• Ingrediente și costuri totale (aproximativ 13 lei, pentru 6 porții):
Aproximativ 2600 ml de apă
Linte roșie, 500 grame – 5 lei
4 cepe, 400 grame – 1 leu
4 morcovi, 400 grame – 1 leu
4 roșii tocate mărunt, 400 grame – 3 lei (sau conservă de roșii – 2 lei)
1 păstârnac, 150 grame – 1 leu
1 ardei capia, 100 grame – 1 leu
Ghimbir (rădăcină), 50 grame
Pătrunjel, mărar și leuștean după gust. (noi am folosit câte 2 lingurițe de fiecare, uscat)
2 foi de dafin
2 lingurițe de sare neiodată Himalaya
• Valori nutriționale:
Calorii totale: 1137 kcal.
Proteine: 60 grame.
Carbohidrati: 227 grame.
Fibre: 59 grame.
Grăsimi nesaturate: 5 grame, din care Omega-3 (21%), Omega-6 (13%).
Vitamine și minerale: Calciu (45%), Cupru (243%), Fier (280%), Magneziu (105%), Mangan (205%), Fosfor (206%), Potasiu (122%), Selenium (50%), Sodium (22% din legume + 300% din sarea neoidată), Zinc (84%), Vitamina A (2492%), Vitamina C (190%), Vitamina E (68%), Vitamina K (86%), Vitamina B1 (136%), B2 (65%), B3 (79%) , B5 (121%), B6 (212%), Acid Folic (301%), Colină (56%); Total din doza zilnică minimă recomandată.
• Mod de preparare (Timp total de preparare 25 minute):
Se pune ceapa tocată mărunt, morcovul, ghimbirul și păstârnacul dat prin răzătoare împreună cu două căni de apă (600ml) într-o oală și se lasă la fiert 10 minute. După care se adaugă restul de apă (2000 ml) împreună cu lintea roșie (lintea trebuie spălată de 3 ori în apă rece) și foile de dafin, și se mai fierbe timp de aproximativ 15 minute. Cu 5 minute înainte se adaugă și roșiile (sau bulionul de roșii) împreună cu sarea, pătrunjelul, mărarul și leușteanul. Se poate servi cu ardei iute, salată verde sau murături. Poftă bună! Costurile și valorile nutriționale sunt estimative.