Piure de urzici cu usturoi și mămăliguță

• Ingrediente și costuri totale pentru urzici (aprox. 25 lei, pentru 4 porții):
Aproximativ 1000 ml de apă +  1000 ml de apă după opărire
Urzici, 1000 grame – 15 lei (Începutul lui Martie, se ieftinesc în timp).
Usturoi (4 căpățâni), 80 grame – 4 lei
Leuștean, 2 legături – 4 lei
1 linguriță de sare neiodată

• Valori nutriționale urzici:
Calorii totale:
 590 kcal.
Proteine: 36 grame.
Carbohidrati: 108 grame.
Fibre: 72 grame.
Grăsimi nesaturate: 2 grame, din care Omega-3 (3%), Omega-6 (3%).
Vitamine și minerale: Calciu (530%), Cupru (128%), Fier (246%), Magneziu (169%), Mangan (431%), Fosfor (143%), Potasiu (90%), Selenium (41%), Sodium (8% din legume + 150% din sarea neoidată), Zinc (51%), Vitamina A (691%), Vitamina C (45%), Vitamina E (2%), Vitamina K (4256%), Vitamina B1 (28%), B2 (132%), B3 (34%) , B5 (15%), B6 (184%), Acid Folic (46%), Colină (46%); Total din doza zilnică minimă recomandată.

• Mod de preparare urzici (Timp total de preparare 30 minute):
Mai întâi se aleg urzicile, se rup codițele / tulpinile (dacă este cazul), se păstrează numai frunzele sănatoase, verzi și se spală bine în cât mai multe ape (4-5 ape). Se pune pe foc un vas mai mare cu apă (1000 ml de apă) împreună cu o linguriță de sare. Când apa clocotește se pun urzicile și se lasă la clocotit timp de aproximativ 10 minute. După care urzicile se scurg de apă și se pun iar la fiert impreună cu 1000 ml de apă și se lasă la fiert timp de aproximativ 15 minute. Urzicile opărite / aproape fierte se pun într-o sită la scurs și se lasă să se răcească, zeama scursă se oprește intr-un vas. Urzicile obținute se pun într-un vas și se mixează cu mixerul (sau se bagă la blender) până se fac o pastă, după care se adaugă două linguri de făină și se se adaugă treptat câte puțină zeamă de urzici până se face ca un piure. Acum urzicile se pun iar într-un vas pe aragaz și se fierb la foc mic aproximativ 15 minute, cu 5 minute înainte se adaugă usturoiul pisat. Când începe să clocotească urzicile sunt gata! La final se adaugă leușteanul, de preferat să fie proaspăt. Dacă vă rămâne zeamă de la urzici (nu prima apă de la clocotit, aceea se aruncă), recomandăm să o beți deoarece este foarte sănătoasă. Zeama este supranumită și „Focul Vindecator”. Poftă bună!

cu-logo (2)

• Urzici conservate pentru iarnă în congelator.
Mai întâi se aleg urzicile, se rup codițele / tulpinile (dacă este cazul), se păstrează numai frunzele sănatoase, verzi și se spală bine în cât mai multe ape (4-5 ape). Se pune pe foc un vas mai mare cu apă (2000 ml de apă) împreună cu o linguriță de sare. Când apa clocotește se pun urzicile și se lasă la clocotit timp de aproximativ 10 minute. După care urzicile se scurg bine de apă (se pun în strecurătoare) și se lasă la răcit, după care se pune în pungi și se bagă în congelator. După care se continuă modul de preparare folosit de noi mai sus.

• Ingrediente și costuri totale pentru mămăligă (aprox. 2 lei, pentru 4 porții):
Aproximativ 1000 ml de apă
Mălai, 250 grame – 1 leu
1 linguriță de sare neiodată

• Valori nutriționale mănăligă:
Calorii totale:
 950 kcal.
Proteine: 21 grame.
Carbohidrati: 195 grame.
Fibre: 19 grame.
Grăsimi nesaturate: 10 grame, din care Omega-3 (14%), Omega-6 (30%).
Vitamine și minerale: Calciu (3%), Cupru (64%), Fier (118%), Magneziu (89%), Mangan (64%), Fosfor (96%), Potasiu (20%), Selenium (80%), Sodium (10% din legume + 600% din sarea neoidată), Zinc (41%), Vitamina A (23%), Vitamina C (0%), Vitamina E (11%), Vitamina K (1%), Vitamina B1 (90%), B2 (49%), B3 (67%) , B5 (31%), B6 (67%), Acid Folic (21%), Colină (16%); Total din doza zilnică minimă recomandată.

• Mod de preparare mămăligă (Timp total de preparare 30 minute):
Este important ca atunci când faceți mămăligă să folosiți o oală cu fund dublu/triplu sau un tuci. Se pune apa (1000 ml) la fiert impreună cu sarea și se lasă pană începe să fiarbă. După se adaugă mălai treptat amestecând cu telul sau cu lingură, nu vă opriți din amestecat, altfel riscați să se facă cocoloașe. Nu trebuie să amestecați repede sau cu forță, doar să treceți cu telul/lingura în ritm lent. În momentul în care mălaiul a absorbit apa, dați focul la mic și lăsați mămăliga să fiarbă așa, timp de 20 minute. Puneți apoi capacul pe oală și mai lăsați să mai fiarbă 5 minute. Stingeți focul. Amestecați vârtos în mămăligă. Acum mămăliga e gata, e o mămăligă mai moale, care curge încet de pe lingură. Ea trebuie servită imediat, altfel se întărește. În caz că întârziați cu masa din diferite motive, dar mămăliga voastră e gata, există o soluție pentru a păstra mămăliga moale maxim 1 oră. Se ia oala cu mămăligă, se acoperă cu folie de plastic, apoi acoperiți oala cu un prosop și la final puneți capacul. Așezați oala astfel pregătită pe abur (adică pe o oală mai mare în care aveți apă fiartă; aveți grijă ca oala de deasupra să nu atingă apa fierbinte din oală de dedesubt). Poftă bună!

Publicitate

2 comentarii

  1. Bună Elena. Noi nu prăjim și nici nu folosim ulei rafinat în preparatele noastre. Se pot face chifteluțe de urzici în tuci, în ulei. Sau la cuptor pe tavă. Probabil o să facem și noi la cuptor în viitorul apropiat. Te anunțăm! 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.