• Ingrediente și costuri totale (aproximativ 12 lei, pentru 4 porții):
Apă, 1000 ml
Fasole roșie, 1000 grame – 6,5 lei
Ceapă, 500 grame – 1 leu
Morcov, 300 grame – 1 leu
Țelină. 300 grame – 1 leu
Bulion, 3 linguri
Două foi de dafin
Cimbru, 2 lingurițe
Piper alb măcinat, o linguriță
Sare de mare neiodată, 2 lingurițe
Câte o legătură de pătrunjel și mărar
• Valori nutriționale:
Calorii totale: 1885 kcal.
Proteine: 108 grame.
Carbohidrați: 357 grame.
Fibre: 116 grame.
Grăsimi nesaturate: 9 grame, din care Omega-3 (97%), Omega-6 (18%).
Vitamine și minerale: Calciu (88%), Cupru (325%), Fier (322%), Magneziu (171%), Mangan (285%), Fosfor (276%), Potasiu (165%), Selenium (138%), Sodium (40% din legume + 300% din sarea neoidată), Zinc (121%), Vitamina A (1866%), Vitamina C (107%), Vitamina E (108%), Vitamina K (196%), Vitamina B1 (216%), B2 (98%), B3 (61%) , B5 (102%), B6 (313%), Acid Folic (514%), Colină (92%); Total din doza zilnică minimă recomandată.
• Mod de preparare (Timp total de preparare 20+65 minute):
Se spală fasolea și se pune la fiert, se lasă să clocotească circa 10 minute, după care se scurge de apă și se mai repetă încă odată. A treia oară se pune fasolea într-o cratiță împreună cu două pahare de apă (1000 ml) – atenție: apa trebuiă să fie deja clocotită și se lasă la fiert timp de aproximativ 35 minute. După care se pune zarzavatul (ceapa, morcovul și țelina) și foile de dafin; și se bagă la cuptor pentru circa 30 minute. Cu 10 minute înainte se adaugă și bulionul. La final se adaugă sarea, cimbrul, piperul, mărarul și pătrunjelul tocate mărunt și se amestecă. Poftă bună!