• Ingrediente și costuri totale (aproximativ 14 lei, pentru 3-5 porții):
Boabe de năut, 500 grame – 6 lei
Tahini (pastă de susan), 40 grame – 3 lei (13 lei – 250 grame)
Usturoi (4-5 căței), 20 grame – 1 leu
Zeamă de lămâie (jumătate dintr-o lămâie)
Pătrunjel uscat (opțional)
Boia dulce – o linguriță
Piper alb – o linguriță
1 linguriță sare de mare neiodată
• Valori nutriționale:
Calorii totale: 1626 kcal.
Proteine: 71 grame.
Carbohidrați: 167 grame.
Fibre: 53 grame.
Grăsimi nesaturate: 75 grame, din care Omega-3 (38%), Omega-6 (189%).
Vitamine și minerale: Calciu (45%), Cupru (378%), Fier (291%), Magneziu (155%), Mangan (323%), Fosfor (239%), Potasiu (47%), Selenium (114%), Sodium (8% din legume + 150% din sarea neoidată), Zinc (141%), Vitamina A (9%), Vitamina C (30%), Vitamina E (28%), Vitamina K (25%), Vitamina B1 (120%), B2 (40%), B3 (60%) , B5 (50%), B6 (136%), Acid Folic (255%), Colină (48%); Total din doza zilnică minimă recomandată.
• Mod de preparare (Timp total de preparare 30-40 minute):
Se lasă boabele de năut la înmuiat în apă, de seara până dimineața (să zicem 12 ore). După care se fierb în apă timp de 30 minute. (Se poate folosi direct conservă de năut gata preparată). Se pun toate ingredientele în blender sau robot de bucătărie și se mixează pană cand se obține o pastă. Apa în care a fiert boabele de năut se păstrează. Pasta obținută trebuie să aibe consitența unui piure de cartofi, se poate folosi apa în care a fiert năutul pentru a mai subția compoziția. Este important să guști humusul pe masură ce îl prepari. Nu o să-l nimerești din prima, adaugă lămâia, sarea și usturoiul pe parcurs. Se poate servi pe pâine integrală, castravete, ardei sau alte legume. Poftă bună!