Sarmale cu linte și quinoa

Sarmalele sunt un preparat tradițional românesc extrem de gustos cu care ne-am făcut remarcați de nenumărate ori. Un preparat complet, extrem de gustos, preparat într-o mulțime de feluri. Mai jos aveti rețeta de sarmale în foi de varză murată.

• Ingrediente și costuri totale (aproximativ 35 lei, pentru 4-6 porții, 35-40 sarmale):

500 ml apă
250 grame de linte roșie decortificată – 4.69 lei / 500 grame
100 grame de quinoa albă – 6.57 lei / 250 grame
200 grame de orez – 2 lei
350 grame de ceapă (3 cepe) – 3 lei
150 grame de morcov (2 morcovi) – 1 leu
150 grame de ardei gras roșu (1 ardei) – 3 lei
1 varză murată – 6 lei
pătrunjel și mărar – 2 lei
2 linguri – făină de in
2 linguri – bulion de roșii
1 linguriță – sare
1 linguriță – boia afumată
2 frunze –  dafin

3

• Valori nutriționale (per total):
Calorii totale:
1220 kcal.
Proteine: 48 grame.
Carbohidrati: 210 grame.
Fibre: 47 grame.
Grăsimi: 9 grame (din care 1 gram grăsimi saturate), Omega-3 (158%) și Omega-6 (15%).
Vitamine și minerale: Calciu (44%), Cupru (167%), Fier (208%), Magneziu (83%), Mangan (214%), Fosfor (160%), Potasiu (123%), Selenium (64%), Sodium (160% din care 78% din sarea neoidată), Zinc (70%), Vitamina A (1046%), Vitamina C (177%), Vitamina E (30%), Vitamina K (447%), Vitamina B1 (111%), B2 (52%), B3 (57%) , B5 (83%), B6 (161%), Acid Folic (214%), Colină (46%); Valori nutriționale (%) totale din doza zilnică minimă recomandată.

2

• Mod de gătire/preparare (timp total aproximativ 55 minute):

1. Se taie mărunt ceapa, morcovul și ardeiul. Se pun la călit cu un pahar de apă timp de 10 minute.
2. Se adaugă și orezul, quinoa și lintea împreună cu lingurița de sare, boia afumată, pătrunjelul, mărarul, foile de dafin și bulionul. Se mai lasă la fiert încă 10 minute. La final se adaugă făina de in și se amestecă.
3. Compoziția se lasă puțin la răcit, după care se începe rularea sarmalelor.
4. Se așează sarmalele într-un vas (peste un strat de varză tocată mărunt) și se bagă la cuptor împreună cu o cană de apă timp de aproximativ 30 minute.

1

10 comentarii

  1. Quinoa albă, fără ea…zero sarma!! D-ale tradiţionale, moldoveneşti, nu merge?? Hmm, fie şi cu…chestia aia…albă să fie! Baftă! Sau…pofta bună! celor care-şi însuşesc reţeta oferită.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.